Teaser kampanja “Crno Jaje” u punom je jeku.

Unatoč hrabrim pokušajima, za sada se ne zna tko stoji iza kampanje i o čemu se radi, ali možemo reći dvije stvari: kampanja je izvrsno zamišljena… i bit ćemo razočarani kada otkrijemo o čemu se radi*. U stvari, možete već biti razočarani jer je skoro, kao, vjerojatno, možda poznato o čemu je riječ.

Crni obelisk

Crni obelisk ne ispunjava ništa (foto: Samat Jain)


Počnimo s dobrim.

Prva dobra stvar u kampanji je što udara iz različitih medija. Napravili su sajt na kojem možete upisivati želje, blog za praćenje aktivnosti jajeta, a tu su i obavezni Facebook i Twitter.

Druga stvar, a tu mnogi autori teaser kampanja griješe, je interakcija. Kada vidite oglase tipa “jesi li vidio crnu ovcu?”, prvo što vam pada na pamet je “nisam i nije me briga”. Crno Jaje je drugačije jer vam pristupa sa “Reci mi što želiš i to ću ti ispuniti”.

Ali to nije sve, jer se kampanja događa i na ulicama gdje se simpatično jaje susreće s manje ili više poznatim građanima, pita ih koje su im želje i stvara dobru volju. Bez obzira što vi željeli ili prodavali, ako ljudima dajete priliku da govore o sebi i svojim opsesijama, automatski ćete im biti simpatični.

Treća stvar je održavanje interesa. Prvog dana vidjeli smo samo Crno Jaje i poruku “Upišite svoju želju”. Kasnije su došle akcije na ulici i postepeno sve veća dvostrana komunikacija uoči 10. veljače, dana Velikog Razotkrivanja.

Četvrti razlog zašto je kampanja uspješna je konzistentnost, a to su postigli samim jajetom koje nemilice ispaljuju iz svih oružja.

Ipak, sve ovo je uzalud. Ne zbog truda marketinškog tima – problem leži u samoj prirodi teaser kampanja.

Ako ih odradite loše, ljudima uopće neće biti stalo. Ako ih odradite dobro, oni će se razočarati jer će im očekivanja biti daleko veća od bilo čega što ste im spremni ponuditi. To je kao da muškarac ženu zavodi manirima najvještijeg zavodnika, a kada se skine ona otkrije da je muškarac iz snova u gaćama držao jednu oveću bananu.

Ovakve kampanje najbolje djeluju kada su vezane uz proizvode prema kojima publika već osjeća određenu dozu zaluđenosti, kao što su Batman ili Apple.

Ovako… ma prosudite sami. Iza Crnog Jajeta stoji firma Pravi klik d.o.o., a sudeći po njihovoj aplikaciji za iPhone, radi se o još jednoj varijanti “Kolektive“. Zijev.

* to je sindrom koji je Lemmy Kilmister najbolje opisao sa “the chase is better than the catch”.