Vrag je donio šalu

Izbori 2011, 2. dio: glasajte za sebe!

U prethodnom tekstu objasnio sam zašto ne izaći na izbore. Demokratski sustav je opasna klopka: on vas bajkama o građanskoj dužnosti i odgovornosti prisiljava na sudjelovanje u jednoj sasvim besmislenoj aktivnosti.

Naime, demokracija prvenstveno služi represiji ljudi; na sat vremena svake četiri godine daje vam osjećaj da imate kontrolu nad svojom sudbinom, a ostatak vremena nemoćno psujete one koje ste izabrali. Da biste se izvukli iz jarma demokracije, trebate učiniti dvije stvari.

Za početak svečano obećajte da više nećete izaći na izbore.

Onda taj glas dajte sebi.

Suncokret

Život u cvijeću umjesto banane od života (KM&G Morris/flickr)


Pošto vam je mehanizam demokratskih izbora već u krvi, a već ste spremni za izlazak na izbore, iskoristite ga za vlastitu korist. Za početak, smislite slogan.

Smislite slogan

Gesla političkih stranaka često zvuče kao čuveni slogan jedne čikaške radio stanice: “Od svih radio stanica u Chicagu… mi smo jedna od njih”. Ali obično su znatno manje duhoviti.

Kada krenete u ostvarenje svojih snova i ciljeva, treba vam kratak opis onoga čemu težite. To geslo odražava čemu težite u ovom životnom razdoblju i možete ga oblikovati kako god želite. Tako slogan može biti poetičan (“Snove pretvaram u stvarnost”), precizan (“Od ropstva do neovisnosti u jednom mandatu”), smiješan (“Iz blagosranja u blagostanje”)… ali mora biti vaš!

Definirajte program

Nakon što imate slogan, vrijeme je da se posvetite smišljanju konkretnih ciljeva. Napravite popis svega što želite ostvariti prije nego što umrete. Nemojte razmišljati ako to sve zaslužujete, jesu li ciljevi ispravni, ostvarivi, pametni… samo ih bacajte na papir. Što više, to bolje!

Zatim ih ostavite par dana sa strane i zaboravite na njih. Kada se vratite listi, provjerite ako ste nešto izostavili i po potrebi je dopunite.

Sljedeći korak je proći kroz popis i odabrati ciljeve koje realno možete ostvariti u sljedećem četverogodišnjem mandatu. Znat ćete da ste dobro obavili posao kada ćete se morati malo pomučiti, ali nećete trebati biti Superman ili Superwoman da biste ih ostvarili.

Predizborna obećanja

U stvarnom svijetu, popis ciljeva je ono što će političari stvarno učiniti, a to je upravo ono što neće reći glasačima jer bi izgubili na izborima. Za podršku mase potrebno je smisliti dobra predizborna obećanja – razloge zašto se trud i patnja isplate.

Želite li financijsku neovisnost? Manje straha oko otplate kredita? Novi auto? Više vremena za sebe i obitelj? Razmislite zašto to sve trebate i oblikujte poticajna predizborna obećanja.

IZ PROGRAMA:
Naučiti crtati i pokrenuti posao ilustratora preko interneta do ljeta 2012.
PREDIZBORNO OBEĆANJE:
Kreativni posao umjesto uredskog ropstva.

Objasnite program suradnicima

Političke programe je nemoguće provesti bez suradnika. Osim ako ste pustinjak, oko sebe već imate ljude kojima je stalo do vas i koji vam mogu pomoći.

Neki od njih imaju vještine koje vam trebaju, drugi će vas rasteretiti od obaveza, treći će vas motivirati kada je najteže… i zato ih trebate uključiti u vaš projekt.

Ali nećete ih motivirati suhoparnim stavkama iz izbornog programa. Reći ćete im predizborna obećanja!

Osim što će vam suradnja s drugima olakšati posao (ali nemojte zaboraviti da je odgovornost ipak većim dijelom vaša), ovaj korak ima i zgodnu psihološku nuspojavu: kada nekome objasnite što namjeravate, osjećat ćete obavezu da to stvarno i učinite.

Intervjuirajte kandidata

Intervjui kandidata biračima služe da bi došli do konkretnih informacija, dok kandidati žele zavesti birače bez da su konkretni po bilo kojem pitanju. Pošto smišljate plan za sebe, nema razloga da si lažete* pa ćete ovom vježbom, intervjuom za medije, provjeriti ako su vam ciljevi realistični.

To ćete učiniti tako da u ulozi pripadnika medija sebi kao kandidatu postavljate neugodna pitanja:
– Kako znate da je vaš program realističan?
– Kako ćete se motivirati kada prođe početni entuzijazam?
– Što možete ponuditi svojim suradnicima?
– Kako ćete se pobrinuti da vaš program ne našteti bližnjima?

Dodajte još nekoliko pitanja koja odražavaju vaše strahove i nesigurnosti. Znat ćete da ste dobro odradili intervju ako ne bude izgledao kao razgovor s političarem.

Glasajte za sebe i krenite u provedbu!

Ispišite glasački listić na kojem će biti dvije opcije:

1. Naziv vašeg izbornog programa,
2. Pušiona.

Zaokružite sebe i uživajte u izbornoj pobjedi! Već drugi dan čeka vas rad na ostvarenju svog programa.

U protivnom ćete postati lažljivac kao i drugi političari.

* osim ako ste šizofrenik. Ako jeste, to već znam jer primam signale iz odašiljača u vašoj glavi.

Previous

Izbori 2011, 1. dio: zašto ne izaći na izbore?

Next

Hrvatski turizam 2012: još jedna neuspješna reklama

2 Comments

  1. nedavno je na mom wallu jedan muškarac u komentar upisao “X”
    PItala sam ga ‘kako se to čita’? Kaže, ‘to je zamena za “potpisujem”‘ :))

    e tako i ja sad… X

    • Slaven Hrvatin

      X su inače stavljali nepismeni. 😀

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén