Vrag je donio šalu

Hura!

Jeste li vidjeli reklamu “Budi otvoren za sve kombinacije”? U njoj djevojka svoju obitelj upoznaje sa svojim dečkom. Na vratima se pojavi još jedan dečko pa ona sjedne između njih. Na kraju dođe i djevojka s kojom ona razmijeni nježan poljubac. Poruka reklame je da treba biti otvoren za sve kombinacije, a HT-ova mobilna mreža želi da vjerujemo da nam nudi baš sve što trebamo.

Reklama je simpatična, kreativna i čedna, ali latentnim homoseksualcima ipak je digla živac. Najzanimljivija je ipak reakcija Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA), koja smatra da je reklama neprikladna te da djeci šalje pogrešnu poruku.

U moru istinski pogrešnih poruka moralisti iz HURA-e odabrali su kritizirati oglas koji je duhovit, benigan i koristan za svijest hrvatskog društva.

Bonbon

Slatke kao bonbon.

O čemu je riječ? U tekstu na poslovni.hr predsjednik Suda časti HURA-e kaže da nije pristojno da netko ima dvije žene ili dva muškarca pa da to djeci šalje pogrešnu poruku. Već u toj kratkoj izjavi imamo dvije opasne ideje.

Prva je sama činjenica da oglašivači imaju sud časti. Čast i marketing jednostavno ne idu zajedno i predstavnike bilo kakve organizacije koja tvrdi da se bavi etikom u marketingu možemo proglasiti pompoznim prodavačima magle.

Druga je to što ona ima dva muškarca. Ako pogledate spot, vidjet ćete da je sve diskretno te da bilo kakav razvrat može biti samo u umu gledatelja reklame. Djeca su već cijeli svijet za sebe. U dobi prije puberteta, ako se možete sjetiti, bilo kakva priča o dečkima, curama i seksualnosti bila nam je predmet smijeha. Kada smo se počeli seksualno buditi, misli i žudnje bile su nam puno prljavije od onoga što se pokazuje u spotu.

Ako ćemo se voditi gotovo klerikalnom logikom predsjednika Suda časti HURA-e Kamila Antolovića, trebalo bi zabraniti i prošlogodišnji spot za Erste banku. On prikazuje muškarca kako se u krevetu praćaka s ljubavnicom i mahnito posprema stan u trenutku kada mu žena dolazi na vrata. Tada ljubavnicu gura u ormar i posprema stan. Je li moralno da on šalje ženu u banku i pritom se seksa s drugom? Hoće li prikazivanje vanbračnog odnosa trajno razoriti umove nezrele nejači? Ne znamo, HURA se nije oglasila.

Umjesto toga, HURA je prigovorila na reklamu “Tomato brutalna tarifa“, u kojoj popularni Ante muškarca vezanog za stolicu stravično muči. Ali kako to čini? Nazove svoju ženu, kaže joj da će ostati malo duže s prijateljima i svojoj žrtvi stavlja mobitel na uho da bi slušao prigovaranje Antine žene. HURA nije zamjerila Antin seksizam, već to što reklama potiče na nasilje. Ne opterećuje ih to što su djeci dostupni znatno nasilniji sadržaji, poznati kao filmovi i video igre (dobrodošli u 21. stoljeće, dečki iz HURA-e!) za koje studije pokazuju da ne potiču na nasilno ponašanje.

HURA je također šutjela kada se pojavila reklama Dinersa koja ženu prikazuje kao tupu barbiku, a muškarca kao agresivnog kromanjonca. Ona nema pojma o bilo čemu vezanom uz automobil, a on nema pojma o osnovama emotivne samokontrole. Ako je HURA organizacija koja motri ćudoređe u oglašavanju, morala je reći par riječi o tome kako u 21. stoljeću oglašivači Dinersa muškarce potiču na zlostavljanje žena, a žene na usiljeno smješkanje kako ne bi dobile šamarčinu.

Umjesto toga, HURA je Jani ozbiljno prigovorila da vodu “Jana junior” ne bi smjela reklamirati kao idealnu vodu za djecu. Naime, H2O je isti bez obzira dolazi li iz slavine velegrada ili se probija kroz stotine metara stijena i mahovina pa je štetno djeci sugerirati suprotno. S druge strane, nije im štetno prodavati Nesquik, Snickers, Kiki ili za Cedevitu govoriti da je prirodno i zdravo piće.

Odluke pompozno nazvanog Suda časti HURA-e ne samo da nisu obvezujuće, već i mogu poslužiti kao dodatna reklama spornog proizvoda. Ipak, u svijetu marketinga HURA je ipak bitna. Njeno blago meketanje stvara dojam da postoji nadzorno tijelo oglašivača. To znači da nema potrebe za stvaranjem neovisnog tijela koje bi se, gle užasa, potrudilo zaštititi potrošače od oglašivača. Zato hura za Huru!

Previous

Bikini za muškarce

Next

Biorezonancom protiv pušenja? Ne baš!

5 Comments

 1. Taj sud časti podsjeća na sudove časti političkih stranaka…

  • Slaven Hrvatin

   Sud nečastivih. 🙂

   • edi

    …nečastivih avetinja 😉

    Dobar osvrt S, reklama je pravo osvježenje u dosadašnjem moru besmislenih.

    • Slaven Hrvatin

     Simpatična je. Izgleda da je seks vječni tabu.

 2. David

  Kao osoba koja radi u marketingu (i koja koristi zdrav razum) moram se složiti s Vama sa svime navedenom i pohvaliti Vas za odlične recenzije i osvrte na reklame u lijepoj našoj.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén