Vrag je donio šalu

Kako držati zanimljiva predavanja bez treme

Stručni skupovi ponekad znaju biti mučenje: dugo traju i uključuju previše govornika koji bi više voljeli biti negdje drugdje. Tužno je gledati izvrsne stručnjake, koji svakodnevno rade divne stvari, kako sve što već znaju čitaju s dosadnih slajdova i pritom su pod teškim stresom.

Ipak, ne mora biti tako. Držanje prezentacije ili govora bez stresa nije strašno ako se pridržavate ovih deset jednostavnih savjeta.

zvucnik

Loudspeaker, a.k.a. glasnogovornik (kokogiak/flickr)

1. Shvatite da prezentacija nije za čitanje

Svrha Powerpoint prezentacije je da stoji u pozadini i naglašava ono o čemu govorite. Ako na svakom slajdu imate jednu veliku sliku i pola rečenice teksta, na dobrom ste tragu. Ako je vašu prezentaciju nemoguće razumijeti bez vašeg izlaganja, na izvrsnom ste tragu.

Razlog za to leži u pozornosti. Pošto se možemo koncentrirati samo na jednu stvar, neka to bude govornik – u suprotnom stavite prezentaciju da se automatski vrti, skoknite do kafića i sačuvajte si živce.

2. Okrenite se prema publici

Nastavno na prvi savjet, kada u prezentacije prestanete trpati tekst, moći ćete se okrenuti prema publici. Tako ćete u svakom trenutku znati ako vas publika razumije, treba pojašnjenje ili se dosađuje. Prema tome moći ćete stati, ubrzati, dati pojašnjenje ili ubaciti zanimljivu, provokativnu anegdotu.

Nekada je publika bila osuđena na slušanje dosadnih izlaganja. U 21. stoljeću uvijek na raspolaganju loše prezentacije uvijek imaju bolju alternativu: surfanje preko smartphonea.

3. Održavajte kontakt očima

Kada ste već okrenuti prema publici, pripazite na kontakt očima. Fokusom na slušatelje nećete osjećati tremu i stres, a to će doprinijeti kvaliteti prezentacije.

Kontakt očima je jednostavan. Ako publiku pretvorite u zamišljeni kvadrat, očima ocrtavajte slovo “Z” od gornjeg lijevog do donjeg desnog kuta. Da ne biste izgledali kao robot, povremeno na nekoliko sekundi pogledajte nekoga iz publike i tako će svi imati dojam da pričate baš njima.

4. Zaustavite smetnje

Gledanje u ljude nije samo komunikacijski trik, već i dobar alat. U svakoj prezentaciji imat ćete nekoliko ljudi koji baš moraju razgovarati sa svojim susjedom. Loš predavač će apelirati na dobru volju lajavca i zamoliti za tišinu.

Ali vi niste loš predavač, zar ne?

Iskoristite svoju novu vještinu gledanja publike i fokusirajte se na blebetavo smetalo. I prestanite pričati. Ako taj odmah ne shvati u čemu je problem, bit će mu jasnije kada se ostatak publike zabulji u njega.

5. Riješite se katedre

Neke prezentacijske dvorane sadrže katedru, a ona ima određenu magnetsku privlačnost koja govornike vuče da stanu iza nje. Izbjegavajte je kao kugu! Ona gradi barijeru između vas i publike, ograničava vam kretanje i gestikuliranje i time stvara solidne preduvjete za dosadno predavanje.

Stanite ispred nje i prepustite je nevještim dosadnjakovićima.

6. Obuzdajte mikrofon

Ako držite mikrofon, stavite ga u nedominantnu ruku (onu kojom ne pišete), privucite lakat tijelu i pravite se da ona ostatak predavanja ne postoji. Tako će vam glas zvučati ujednačeno i moći ćete gestikulirati jačom rukom.

7. Govorite glasno i jasno

Kada smo već kod mikrofona, često ga nećete imati i morat ćete glasom ispuniti veći prostor nego što ste naviknuti. Prisilite se da govorite glasnije i razgovjetnije nego inače i ne brinite – nećete zvučati smiješno.

8. Pripazite na govor tijela

Ovo je češći problem kod muškaraca, ali može poslužiti i ženama: izvucite ruke iz džepova. Osim što muškarci tako izgledaju kao da si provjeravaju testise, tako ćete odoljeti porivu da zveckate ključevima u džepovima.

Ako kompulzivno klimate glavom dok govorite, izgledat ćete kao lutka klimoglavka… ili kao da tražite odobravanje od publike. Svakako loše.

U svakom slučaju potrudite se da stojite uspravno, s ravnim leđima. Time nećete samo izgledati samopouzdano već ćete se tako i osjećati.

9. Izbjegavajte isprike

Nemojte se ispričavati za neiskustvo, tehničke greške, kvalitetu fotografija ili prehladu. Čak i kada ste zaribali, publika ne želi slušati što je pošlo po zlu već ono što imate za poručiti. Ako nešto nije u redu, to će shvatiti i bez vašeg objašnjenja i sve će vam oprostiti ako date sve od sebe.

10. Obuzdajte stres

Normalno je osjećati napetost pred većom publikom, a čak i iskusnim govornicima nije svejedno kada moraju stati pred čopor ljudi. Razlog za to je jednostavan – to nije normalna situacija i određena razina nervoze je prirodna i čak poželjna.

Sve što možete učiniti je dobro uvježbati svoje izlaganje i znati da govorite o temi do koje vam je stalo, ljudima kojima će takva informacija biti od koristi. Sve ostalo je praksa.

Previous

Drugačiji turistički vodič kroz Hrvatsku

Next

HSLS gađao lijevo i desno, a promašio sve

2 Comments

  1. e, pa ja sam rodjeni predavač! 🙂 ovo sve radim potpuno intuitivno… mrzim katedre, bine i sl.. naročito mi je gnusno kada predavač na seminaru nekom pije iz staklene čaše, a svi prisutni iz plastikanera… mora da su taj trik dobili od NLP-ista koji su tek totalni brain washeri… ne znam da li si o njima imao neki tekst? o tome kako NLP od nikogovića i kompleksaša pravi današnje lidere?
    Elem, super.. mikrofone ne koristim, teatralna sam, pa je živo, interaktivno… super super. baš si mi dao dobar feedback, a pitala sam se da li je tako ok, previše sm “neformalna”.. kad ono ispade, dobro! 🙂

    • Slaven Hrvatin

      Ovo je valjda loš trenutak da priznam kako sam prošao NLP trening. Srećom, u toj tehnici ono što djeluje ljudima je dosadno, a ono što ne djeluje jako ih fascinira. Tako je mala šansa da će netko NLP-om napraviti veću štetu.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén