Mnoge organizacije su dobile dopis švicarske tvrtke Intercable Verlag AG (Transworld Publications). Dopis izgleda ozbiljno i profesionalno i od primatelja nevino očekuje samo da ispravi netočne podatke. A onda slijede problemi…


Ako na trenutak isključite mentalni autopilot, moći ćete uključiti prvu zapovijed poslovanja u 21. stoljeću: Google je tvoj najbolji prijatelj. Tako ćete jednostavnom i brzom pretragom imena tvrtke Intercable Verlag AG otkriti da se njeno ime povezuje s nizom prijevara i tužbi. Kako čitati njihov dopis da biste otkrili o čemu je stvarno riječ?

  1. U naslovu masnim crvenim slovima stoji “Global Internet Register”. Ako niste informatički majstor koji zna da takvo što ne postoji, taj će naslov djelovati ozbiljno i autoritativno.
  2. Prvi odlomak sadrži dvije fraze u masnim slovima. To izaziva psihološki efekt da čitatelj te fraze doživljava kao jednu rečenicu bez obzira što su vizualno odvojene. Tako “Please check your company details carefully” i “listed free of charge in our internet publication” djeluju kao “Molimo da pažljivo provjerite informacije o vašoj ustanovi, besplatno ćemo ih navesti u našem internetskom izdanju”. Ono što propuštate? Sitan detalj koji kaže da će se nepotpisani formulari objaviti bez naknade, a potpisivanjem se obvezujete platiti njihove usluge.
  3. Veći dio stranice zauzima obrazac s vašim postojećim podacima. Neki od podataka će biti pogrešni i to je namjerno. Kada vidimo pogrešne podatke, naš je prvi impuls ispraviti ih i poslati ispravku pošiljatelju. Kada bi tu stajali ispravni podaci, bacili biste obrazac u glodalicu papira, zadovoljni da je sve u redu; tko može pročitati svoje neispravne podatke i odoljeti porivu da pošalje ispravku?
  4. Nakon što ispravite vaše podatke, možete li odoljeti potpisivanju dokumenta? Uostalom, svaki put kada šaljete bilo kakav službeni dokument, refleksno ćete ga potpisati i udariti pečat. Tko uopće čita sitan tekst koji kaže da se ovjeravanjem dokumenta obvezujete platiti 800-1100 Eura godišnje u periodu od tri godine da bi vaši podaci bili objavljeni u izdanju Intercable Verlaga?

Nije sporno da Transworld Publications posluje na sumnjiv način koji graniči s ilegalnim. S druge strane, sami ste krivi što ne čitate nebitne sitne detalje i potpisujete ono što niste pažljivo pročitali. Ako se upustite u posao s njima i odbijete platiti, oni će vam prijetiti advokatima da biste zaključili kako vam je lakše platiti nego se povlačiti po sudu… bez obzira što su do sada sudski gonili samo jednog Čeha.

Sačuvajte živce i reciklirajte njihove obrasce čim ih dobijete.