U Školi za tekstil, kožu i dizajn u Zagrebu prikazan je stari film pod nazivom “Pobačaj – ženina odluka”. On prikazuje metode pobačaja kakve su se koristile prije 25 godina na posebno odvratan način. To što su prikazane tehnike zastarjele nije naročito bitno jer svrha filma nije da obrazuje već da žene užasne, zgrozi i prisili da odustanu od pobačaja.

Pitanje abortusa je u Hrvatskoj osjetljiva tema. Crkvene institucije se, očekivano, žestoko protive legalnim abortusima, a podaci iz 2006. godine pokazuju da i 70% ginekologa ne želi obavljati pobačaje. Dodajmo tome visoku cijenu pobačaja (legalnog, a još više i ilegalnog) i pitanje rješavanja neželjene trudnoće postaje čin koji je osuđen od okoline i pošteno udara po džepu.

Ali stvari ne moraju biti tako crne. Američka grupa istraživača i aktivista okupljenih pod nazivom Sage-femme Collective ima rješenje. Izdali su knjigu “Natural Liberty: Rediscovering Self-Induced Abortion Methods” u kojoj istražuju razne metode izazivanja pobačaja na prirodan način.

Za razliku od aktivista protiv pobačaja, koji vole zastrašivanje, emotivne ucjene i igru na grižnju savjesti, autori knjige su prvih 50 stranica knjige posvetili istraživanju argumenata za i protiv, razumijevanju trudnoće i educiranju žena o mogućim nuspojavama.

Tek nakon toga slijede same tehnike pobačaja, a ima ih mnogo – od biljnih pripravaka do joge i masaže, svaki jasno označen po kriterijima učinkovitosti i štetnosti. Najbolja stvar je što je knjiga dostupna besplatno na Scribdu, a možete je kupiti i na Amazonu (affiliate link).
.