Ako pratite politiku ili reality televiziju, vjerojatno će vam se po glavi motati dvije misli: “ovo su potpune besmislice” i “zašto ja ovo gledam?”. Ali sličnosti politike i Big Brother klonova sežu dalje od ovoga. Politika i reality show su jedno te isto.

Izolacija od ostatka svijeta

Veliki brat je prvi reality show o grupi ljudi koji žive u ovećoj kući okruženi nebrojenim kamerama. Čuvaju ih neprimjetni zaštitari koji se brinu da nepozvani gosti ne uđu u kuću. Političari su također izolirani u velikim kućama na Pantovčaku i Markovom trgu i svaki dan ih prate fotografi, snimatelji i novinari. Od gnjevne gomile ih čuvaju tjelohranitelji i policija.

Gubitak dodira sa stvarnošću

Kretanje u istom krugu ljudi, u potpunoj izolaciji, vodi do gubitka kontakta sa stvarnošću. Bili oni Farmeri ili stanari BB kuće, natjecatelji u reality showu bave se brigama i temama koje su toliko daleko od svakodnevice gledatelja da postaju apsurdne. Političari se bave raspravama tko je više ili manje krao, zašto je sadašnja garnitura probleme naslijedila od prethodne vlasti, kojom ćemo brzinom ući u EU i kako pretumbati kadrove da zadrže moć. A građani gladuju.

Biranjem do gubitka

Gledatelji reality showa imaju pravo glasati tko će ostati u trci za nagradu, a tko ispasti. Novac će dobiti pobjednik, a izgubit će ga gledatelji koji plaćaju da bi birali pobjednika. U politici svojim glasom možemo odlučiti hoće li vladati Naši ili Vaši. Za razliku od Velikog brata kada plaćamo samo kada biramo pobjednika, u stvarnosti plaćamo svaki dan.

Važne odluke koje to nisu

Jutros je kod Karlovca autobus pun djece sletio s ceste. Vozač je izgubio svijest za volanom i izgubio kontrolu. Koliko god je to moglo lako postati tragedija, što se tiče policijske istrage radi se o rutinskom poslu. Ali premijerka Kosor nije propustila priliku da sakupi nekoliko trivijalnih političkih bodova. Došla je u Karlovac i odmah naložila da se provede istraga – kao da to policajci već ne rade i kao da se tu ima nešto posebno za rasvjetljavati.

Tako i u Big Brother kućama i na farmama uvijek ima neki stanar koji je formalni ili neformalni lider ekipe. On ili ona naređuje tko će svinjama češkati hrbat, tko će zgrtati slamu i tko će pospremiti suđe nakon večere. Pritom i premijerka i šef reality show ekipe donose samo nebitne odluke dok konce drži netko drugi.