Vrag je donio šalu

Ahmed, mrtvi terorist

Psihologija Ahmeda, mrtvog terorista

Posao standup komičara je mučan i nezahvalan. Teško je osmisliti program koji će biti zabavan sat vremena pa pojedini komičari svoju kratku točku smišljaju, testiraju i mijenjaju nekoliko godina.

Jeff Dunham spada u najuspješnije standup komičare u Americi. On je komičar, ali i trbuhozborac, pa se njegovi nastupi ne mogu zamisliti bez zloćudnih lutaka koje govore sve ono što “obični ljudi” neće. Jedan od njegovih likova je Ahmed, mrtvi terorist. Pogledajte video.

Dobro na početku i kraju, a loše u sredini

Ako ste izdržali do kraja filmića, primijetili ste da su najbolje fore odmah na početku. U sredinu ide materijal koji je bezveze, a na kraju je opet nekoliko boljih fora. To nije bezveze. Publika se najbolje sjeća početka i kraja predstave, a ono u sredini može poslužiti samo da popunjava minutažu.

Pavlove, gdje su ti psi?

Ali postoji jedan zgodan trik kojim komičari stvaraju iluziju da im je točka zanimljivija nego što stvarno jest. To su psihološka sidra. U ovom spotu sidro je fraza “shut up, I kill you!” Dunham je postavio sidro tako što je rekao nekoliko dobrih fora i odmah nakon toga Ahmed je rekao “shut up, I kill you!”

Tu kombinaciju smijeha i sidra je ponovio nekoliko puta dok publika nije već na samu frazu počela reagirati smijehom – čak i kada mu vicevi više nisu vrijedili. Kao što su Pavlovljevi psi slinili na zvonce umjesto na hranu, tako se Dunhamova publika smijala bedastoćama.

Komercijalni uspjeh bez kontroverze

Uspješni komičari znaju da mogu biti kontroverzni ili financijski uspješni. Dunhamov Ahmed može govoriti gotovo sve. Dok Dunham protestira protiv crnih viceva o Židovima, katoličkim svećenicima ili Michaelu Jacksonu, lutak Ahmed može reći što god poželi. Time komičar dobija i ovce i novce.

Nakon točke Jeffa Dunhama nećete pamtiti o čemu se točno radilo, ali ćete se uvijek rado sjećati fraze “shut up, I kill you!” Ali, za razliku od mnogih manje uspješnih komičara, Dunham osim psiholoških trikova ipak ima dobrih fora.

Previous

Priča o taksistima

Next

Zašto početi pušiti?

4 Comments

  1. So, uncle Sam blesses America. 😛 Meni ovaj comedian stand-up nastup izaziva želju za povraćanjem. Možda treba da otpijem koji gutljaj Coca-Cole. 😀 Mada, primećujem, dopada mi se veština trbuhozborenja.

  2. Hm, meni je asocijacija da je taj lutak njegov alter ego. 🙂

  3. Slaven Hrvatin

    Ne zaboravi i koji hamburger uz Coca Colu.

    Taj može biti njegov alter ego, ali ima više lutaka. Tako se možda radi i o višestruko podijeljenoj ličnosti. 🙂

  4. Samo ako je neki triple big Mc, ništa manje od toga. 😉

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén