Referendum o ulasku u EU postao je top tema početka 2012. godine. Uz poplavu poruka koje nas trude uvjeriti za ili protiv na manje ili više manipulativan način, možemo naći i dosta parodija.

Ovaj video naslovljen “Referendumska video poruka” osmišljen je kao parodija na TV ankete javnog mišljenja. Parodije je najlakše gledati kao samo humor, no i one često imaju svoju poruku: u ovom slučaju, ona je “ulasku u EU protive se nasilnici i kriminalci, a običnom čovjeku bit će lakše”.

Ha-ha.

Najvažnija lekcija ovog spota je da su scenaristi prepuni predrasuda. Nasilnik je prikazan kao teški primitivac, mada ih ima u svim socijalnim grupama. Ništa bolje nije prošla ni njegova žena Barica, stereotipna glupava ženica. Žrtava nasilja također ima u svim socijalnim grupama i razinama obrazovanja.

Ali recimo da su uzeli ekstreman primjer jer kratak spot ne može prikazati slojevitost problema. Što je onda s Albancem? Strašno je da kao ilustraciju poruke “kriminalcima neće odgovarati sređenost institucija u EU” uzimaju pripadnika nacionalne manjine, još i sitnog švercera. Je li moguće da Hrvati nemaju autohtone kriminalce koji su veći problem od Albanaca?

Na kraju imamo prostitutku Žizel, vjerojatno jedinu djelatnicu u toj užasnoj profesiji koja uživa u svom poslu.

Evo kako bi moja varijanta spota izgledala.

TV ekipa razgovara s građevinskim poduzetnikom. Njegov glas je protiv EU jer bi u Uniji morao plaćati radnike, a ovako ih drži par mjeseci bez plaće dok ne završe na ulici.

Novinari zatim susreću prostitutku. Nervozna je, izbjegava kameru i na kraju pristaje reći svoje mišljenje. Ona nije ni za ni protiv EU jer ne vjeruje da će joj život biti ljepši i dodaje “kurve su svugdje jebena stranka”.

Kada već u spotu moraju biti manjine, pustimo Albance na miru i stavimo Rome. Pošaljimo TV ekipu u romsko naselje gdje će slučajni prolaznik u kameru reći da se protivi ulasku u EU. Objašnjava da ga je Sarkozyjev režim protjerao iz Francuske, a boji se da će ulaskom u Europu i Hrvatska preuzeti francusku progresivnu politiku.

Kamera prilazi mladiću od jedva petnaest godina. Dobro je odjeven i jednom nogom ulazi u najnoviji BMW. Na pitanje o ulasku u EU, odgovara da se protivi jer ga tata budžovan više neće moći štititi, a trebat će mu i vozačka dozvola za koju je premlad. Zatim uđe u auto i odjuri dalje. U daljini ga vidimo kako prolazi kroz crveno i gazi staricu. Nakon naglog kočenja vrati se par metara unatrag da je dovrši pa krene dalje.

Zadnji segment je s ocem mladića u BMW-u. On je tajkun, vlasnik lanca dućana. Svakako se zalaže za ulazak u EU jer će tako bez problema moći kupovati slovenske prodajne lance i svoje milijune pretvoriti u milijarde.

Ova varijanta spota nažalost ne bi prošla. Očito i u humoru furamo samo tešku propagandu.