Razne ideje i predmeti u našim životima pod određenim uvjetima mogu nam postati sveti. Tako Amerikanci koji su dogovarali neovisnost Kosova nisu uzeli u obzir koliko je to pitanje sveto Srbiji i koliko će to dugoročno izazivati probleme u međusobnim odnosima ostalih balkanskih država. Scientific American raspravlja o trgovini stvarima kojima se ne bi smjelo trgovati.

Što je suprotno od junaka? Refleksni odgovor je “negativac”, ali točan odgovor je sasvim drugačiji: “ravnodušni promatrač“.

Ako kupujete odjeću, sigurno ste primijetili ekstremne razlike u cijenama na početku godišnjeg doba i na kraju sezone. Ako jedna košulja može od 100 eura pasti na tridesetak, znači da se profiti prodavača kreću od ogromnih do pristojnih. Ali to je tek manji i benigniji dio psihologije cijena.

Ako želite znati kako se svidjeti ženama, nemojte ih pitati. Kupite neki od ženskih časopisa, pročitajte romantičnu priču i bacite ostatak.

U Hrvatskoj se kandidata na izborima bira prema tome za kojega očekujemo da će biti manji lopov. U normalnijim zemljama važno je kako se kandidat kreće.

Od trenutka kada sam se prijavio u Facebook, moj Wall je preplavljen porukama kako je netko od mojih prijatelja dobio slona, ružno pače ili kombajn, a od drugih dolaze vapaji u pomoć jer im treba izgraditi štalu. Vjerovali ili ne, u igru Farmville su ugrađeni mnogi psihološki principi sa samo jednim ciljem – da vas u nju uvuku i potom da iz nje ne možete izaći.

Chris Rea – engleski pjevač čiji stihovi se izvrsno mogu primijeniti na stanje u Hrvatskoj: