Vrag je donio šalu

Trebaju li urednici portala Poslovni.hr koristiti mozak?

Danas je loš dan za žene. Prvo smo saznali da je u emisiji 8. kat nastupio slovenski psihoanalitičar Roman Vodeb i svoje nesigurnosti predstavljao kao ozbiljne psihološke ideje.

Zatim smo se upoznali sa crkvenim savjetima o bračnom životu, prema kojima se muškarac smije ponašati kao svinja, ali žena ga je dužna tretirati kao princa.

Šlag na torti je sramotan tekst na portalu Poslovni.hr, u kojem Majda Žujo analizira dekolte i gaćice službenice za informiranje Vlade RH, Ide Ćosić.

Romana Vodeba mogu razumijeti jer je sljedbenik Sigmunda Freuda. Crkvu mogu razumijeti jer su sljedbenici višestoljetne tradicije zatiranja svake slobodne misli. Ali tekst na Poslovnom nema opravdanja.

Darko Milinović i Ida Ćosić

Muške bradavice mogu gole, a ženske ni prekrivene.

Cijeli tekst vrti se oko privatnih fotografija nove službenice za informiranje hrvatske Vlade. Postavke njenog profila na Facebooku bile su podešene tako da ih svatko može vidjeti, a Poslovni to – između rundi kopanja nosa i buljenja u prazno – pokušava pretvoriti u aferu.

Evo nekoliko mudrosti iz teksta:

A s obzirom da je nova Vladina službenica imala otvoren profil, njezine fotografije bile su dostupne svakome, čak i one koje možda nisu primjerene za javnu objavu. Da ne bi bili licemjerni, na Facebooku ljudi objavljuju svakakve fotografije, ali nisu svi Vladini službenici, niti su im profili otvoreni.

Ovdje ima nekoliko nebuloza.

Javna dostupnost nečijeg profila ne znači da je to namjerno učinjeno. Facebook ima zamršene postavke privatnosti pa će samo oni koji imaju viška vremena – ili paranoje – klikati kroz izbornike kako bi si u potpunosti zaštitili profil. Ako ni sestra osnivača Facebooka Marka Zuckerberga ne zna kako to sve funkcionira, Idi Ćosić nemamo što zamjeriti.

Sad tu imamo i onaj stari psihološki trik, “da ne bi bili licemjerni”, koji slobodno možemo prevesti kao “znamo da je ovo što smo napisali primitivno, ali žena radi za Vladu”. Razmislite o ovome. Koja je razlika u tome ako se djelatnica Vlade na godišnjem odmoru prošeta tako odjevena ili ako objavi takve slike u javnosti? Baš nikakva! Što je dopušteno u javnosti, trebalo bi biti dopušteno i u obliku fotografije, tonskog ili video zapisa.

Sada možete reći: “ali ona nije odjevena za javnost, nosi potkošulju i gaćice! Horor!” Stvar je u tome da to ne mora biti potkošulja (može biti majica), a “gaćice” mogu biti i “vrlo kratke hlače”. Ali sama činjenica da je u našem društvu normalno secirati fotke žena i analizirati njihovu neprikladnost znači samo da se, koliko god im se rugali i koliko god se nadmoćno osjećali, ne razlikujemo od talibana.

Što bi bilo neprikladno za javnog djelatnika?

Kada bi Ida Ćosić mrtva pijana šetala gradom i pjevala “if you want my body, and you think I’m sexy”, to bi podjednako bilo neprikladno uživo, ali i kao fotografija. Da ne spominjem skrnavljenje divne pjesme Roda Stewarta.

Ali to nije sve što nam Poslovni nudi.

Misli li da je primjereno da ima otvoren profil sa privatnim fotografijama upitali smo i novu Vladinu službenicu Idu Ćosić, i to upravo preko Facebooka. No na žalost, odgovor nismo dobili iako je vidljivo da je službenica za informiranje tu poruku pročitala, nakon čega je zatvorila profil pa se njen odgovor nameće sam po sebi.

Da, “odgovor koji se nameće”, još jedna frazetina primjerenija člancima tipa “Prokopali smo po kanti za smeće Severine Vučković, pročitajte što smo otkrili!” Jedini odgovor koji se prirodno nameće je: “ma vidi ti ove drkadžije koje nemaju pametnijeg posla, zbog njihovog ću kretenizma izgubiti posao”.

Kasnije u tekstu možete pročitati i nekoliko razumnih stavova naših PR stručnjaka, ali šteta je već učinjena tendencioznim naslovom, fotografijom i bolno idiotskim prvih odlomcima teksta*.

Kako je uopće moglo doći do takve gadarije?

Pada mi na pamet nekoliko mogućnosti.

  1. Ženska zloba. Autorica teksta je žena, a Ida je zgodna.
  2. Primitivizam urednika Poslovnog. Bradavice Darka Milinovića (tada ministra, a ne službenika!) u svim hrvatskim medijima znak su muževnosti, a Ida Ćosić bila bi previše gola i u taliban izdanju.
  3. Autorica teksta prisiljena je pisati više tekstova dnevno za sitnu lovu pa je pukla.

Što vi mislite?

* ako ste primijetili da se kao negativni primjeri ističu samo žene, svaka vam čast na perceptivnosti.

Previous

Najbolje od Zlihologije u 2012. godini

Next

Napad na Krešimira Miška i kako voditi promašenu bitku

3 Comments

  1. Ana

    Mislim da su motivi za pisanje članka o toj gospođi čista ljubomora i ljudska zavist!

  2. Bravo Zlihologci, netko pametan i neseksistički nastrojen, hvala 🙂

  3. Stanko

    Ova Ida Ćosić je prava pizdurina. Nije mi jasno kako nekome može smetati što ona ima otvoren facebook profil. Tako i treba.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén