Vrag je donio šalu

Uporni ne pobjeđuju uvijek: Turčin Ramazan u potrazi za ljubavlju

Na portalu “24 sata” mogli smo pročitati zanimljiv tekst o Turčinu Ramazanu Culumu i njegovoj opsesivnoj, neuzvraćenoj ljubavi prema engleskoj konobarici Courtney Murray, koju je upoznao na Cipru. Na primjeru ovog nesretnog Turčina, kojem je opsesija uništila život, možemo saznati što dovodi do proganjanja, kako se ponašaju žrtva i nasilnik, kako se razvija taj patološki odnos i kako cijela drama završava.

Kako čovjek postane uhoda? Postoji nekoliko faktora – mentalna nestabilnost, društvena usamljenost i nemogućnost ostvarenja ljubavne veze*. Ti preduvjeti stvaraju plodno tlo za nastanak opsesije, ali zanimljivo je da se progonitelji neće zakačiti za bilo koga.

Courtney Murray

Simpatična i pristupačna.

Takvi ljudi, najčešće muškarci, imaju tipičan profil žrtve. Oni, naime, ne padaju na savršene ljepotice niti na najpopularnije cure – zbog svog dubokog osjećaja nesigurnosti smatraju ih nedostižnim. Više im odgovara cura iz susjedstva, djevojka koja djeluje simpatično i pristupačno. Zato će žene kao Courtney Murray, koje rade u djelatnostima gdje im je ljubaznost dio posla, češće biti mete manijaka.

Ramazan Culum ljubav svog života upoznao je u kafiću na Cipru. Ona je tamo radila, on je bio na odmoru i došlo je do ljubavi na prvi pogled: dovoljno je bilo da ga jednom posluži i već je postao opsjednut. Počeo je redovito dolaziti u kafić, a jednom je prilikom njenim kolegama prijetio nožem jer su se, kako je bio uvjeren, pokušavali umiješati u njegovu ljubav. Svo to vrijeme Murray mu nije odgovarala na izljeve ljubavi, a u strahu od sve luđeg fanatika vratila se u Englesku. Kasnije se i udala, ali to nije puno značilo.

Problem u takvoj opsesiji je što ona samu sebe hrani. Nakon što je Murray pobjegla s Cipra, njegova strast postala je još luđa umjesto da se smiri. Stari seksistički vic kaže: “Kada žena kaže ‘ne’, ona misli ‘možda’. Kada kaže ‘možda’, to znači ‘da’.” Njegovo um taj vic shvatio je ozbiljno i mozak mu je otišao u ocat. Bijeg Courtney Murray značio je da se Culum nije dovoljno potrudio pa je udvostručio svoje napore.

Počeo je pisati blog pod nazivom “Štrajk glađu za Courtney Murray: Svijet nije predivan bez tebe”, na kojem je dokumentirao svoju očajničku potragu za odbjeglom Engleskinjom. Iako su mu njeni roditelji i prijatelji ostavljali molbe da je ostavi na miru, on nije odustajao. Tu leži glavni problem s opsesijom: pošto je cilj nerealan i neostvariv (inače ne bi bilo potrebe za opsesijom), potraga postaje sama sebi svrha.

Cijela drama trajala je od prvog susreta 2005. godine do danas. Sedam godina uzaludne potjere rezultiralo je gubitkom posla (Culum je bio direktor uspješne tvrtke), psihičkim raslojavanjem i boravkom u psihijatrijskoj bolnici. Tragedija ovakve opsesije je što sve te simptome smatra samo dokazom svoje posvećenosti. Što više propada, više je odlučan ustrajati.

Ove godine odvažio se na putovanje prema Engleskoj – jedrilicom. Na epskom putovanju prošao je više od 4000 kilometara da bi ga na kraju Englezi uhitili i deportirali. Čini se da je njegovom projektu došao kraj.

Ali kako bi ta drama završila da je zaljubljeni Turčin ipak došao do svoje nesuđene mlade? Ako ćemo vjerovati holivudskim filmovima, izrazio bi joj strastvenu ljubav. Ona bi ga tada odbila, a kamera bi u krupnom kadru pokazala njegovo znojavo lice, raščupanu kosu i luđački pogled… Zatim bi manijak pokušao ubiti nju i sebe, ali ne bi uspio: njen dragi nakon žestoke bi ga borbe savladao i bacio s litice u nemirno more.

Stvarnost je nešto drugačija.

Zanemariv broj uhoda predstavlja bilo kakvu opasnost svojim žrtvama (u samo 3% slučajeva ubiju svoje žrtve), a slučajevi kao što je ovaj toliko su iznimni da se o njima naširoko piše.

Ipak, iako žrtva nema razloga strahovati za svoju sigurnost, ta beskrajna i iscrpljujuća nesigurnost mnogima je neizdrživa. Mnoge žrtve uhođenja završe s posttraumatskim stresnim poremećajem, a često nikada ne dobiju osjećaj da su konačno na miru.

Courtney Murray nema razloga za strah. Culum je izgubio novac, zdravlje i zdrav razum, a u Englesku se neće tako brzo vratiti. Iako to nije neka utjeha s obzirom da je sedam godina na meti opsjednutog manijaka, dobro je znati da je zakon štiti.

Ali ako živite u našim krajevima, priča je drugačija. Nemamo ustaljenu sudsku praksu kojom bi se rješavalo ovakve probleme pa se ne možete uzdati u pravne mehanizme. Zato stupite u kontakt sa sposobnim stručnjakom za pregovaranje koji će u vaše ime izgladiti stvar s progoniteljem. Kako ćete znati da ste unajmili pravu osobu? Po tome što je visok 2 metra i težak 120 kilograma.

Tako ćete u kratkom roku dobiti duševni mir bez potrebe za psihoterapijom.

* drugim riječima, djevac u četrdesetoj.

Previous

O sponzorušama i sponzorima

Next

Najbolje od Zlihologije u 2012. godini

6 Comments

  1. astrodrom

    Najviše mi se sviđa ova sugestija za pregovarača. Vjerujem da to najčešće pali.

  2. Stanko

    Slavene, je li ti poznata priča iz Splita kad je jedan glavonja progonio curu imena Kate. Nije mu uspjelo da je zavede i onda je popizdio. Počeo joj je prijetiti na telefon, zvoniti na vrata, na zid bi svako malo napisao “KATE KURVETINO!!!” i tome slično.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén