Vrag je donio šalu

Izbori 2011, 1. dio: zašto ne izaći na izbore?

4.12.2011. godine imat ćemo priliku izabrati novu vlast Hrvatske. Savjesni građani naše zemlje do tada trebaju razmisliti kome će dati svoj glas jer će nas pobjednička opcija voditi sljedeće četiri godine.

Biračima predlažem jednu drugu taktiku: da svjesno i proračunato ne izađu na izbore. Danas ćemo pogledati zašto ostati kod kuće, a u sljedećem tekstu što učiniti umjesto toga.

Izbori

I voted today, I didnt’ like it! (daveblog/flickr)

1. Na izborima pobjeđuju favoriti

Zapadne parlamentarne demokracije poznate su po tome što uglavnom imaju dvije stranke (ili koalicije) koje naizmjenično vladaju zemljom. Ako želite dati glas pobjedniku, jedina opcija vam je da odaberete velike igrače jer jedino oni imaju dovoljno sredstava za plaćanje skupe medijske kampanje.

Ako glas unatoč tome odlučite dati nekome izvan medijske mašinerije, a taj ne prođe izborni prag, svi ti pogrešno usmjereni glasići pretvorit će se u mandate neke od većih opcija.

2. Glasanjem podržavate kriminal

Ako se udružite u kriminalnu organizaciju i krenete pljačkati banke, prije ili kasnije završit ćete u zatvoru. Isto vrijedi za ubijanje (osim u ratu), silovanje ili dilanje droge.

Jedino u politici možete biti i kriminalac i kandidat na izborima (pogledajmo sve što se događa oko Sanadera, Glavaša i njihovih pajdaša) pa izlazak na izbore više nije plemenita građanska dužnost. To je jednostavno suučesništvo u zločinu.

3. Izlazak na izbore je diskriminirajući

Prije svakih izbora imamo prigodnu akciju osvještavanja stanovništva. Reklame nas uvjeravaju da je u Saboru premalo žena te apeliraju na stranke da kreiraju liste s ravnopravnijom mješavinom muškaraca i žena.

I ništa se ne događa.

Ako izađete na izbore i glasate za financijski situirane muškarce u zrelim godinama, vaš glas bit će za Hrvatsku socijalne nepravde i nejednakosti. Ako glas date nekom drugom, očito niste pročitali točku 1 ovog teksta.

4. Izbori su izlika za nečinjenje

Cijela priča o tome da izlaskom na izbore vršite svoju građansku dužnost je prodavanje magle. Ako se vaša građanska dužnost prema državi u kojoj živite može zadovoljiti izletom od pola sata jednom u četiri godine, očito živite u ugodnoj i sređenoj zemlji.

Razmislite o ovome. Na izborima odaberete stranku A. Oni su užasni političari i upropaste zemlju. Za četiri godine odaberete stranku B. Oni nastave s upropaštavanjem pa na sljedećim izborima odaberete koaliciju stranke A i stranke C jer je stranka C puna mladih, perspektivnih i entuzijastičnih ljudi. Od njih opet ništa.

Rezultat je da ste u desetak godina proveli maksimalno tri sata vršeći svoju odgovornu građansku dužnost i pritom, što je još važnije, niste uznemiravali postojeće stanje.

5. Izbori štete zdravlju

Zagovornici parlamentarne demokracije vole reći da je svaki glas bitan. Možda baš vi možete biti jezičac na vagi koji će odlučiti tko će biti novi gradonačelnik ili saborski zastupnik!

Stvarnost je ipak drugačija. Razmislite o tome: kada je izborna utrka bila toliko tijesna da je bio važan svaki glas? Jedan od rijetkih primjera su američki predsjednički izbori 2001. godine, u kojima se Al Gore natjecao protiv Georgea Busha. U tom slučaju Vrhovni sud je zaustavio brojanje glasova i time je pobijedio George Bush. U tijesnim utrkama važniji je glas vrhovnog suca nego Pere Perića.

Dakle, statistički je vjerojatnije da će vas pogoditi krhotine satelita, pregaziti pijani vozač koji razgovara na mobitelu ili da ćete se sami slupati autom. Kako se većina prometnih nezgoda događa u krugu od pet kilometara od doma, bolje vam je biti kući nego gubiti vrijeme na izbore.

Mada je izlazak na izbore besmislena aktivnost, ipak ima nešto što možete učiniti. Nešto što je dovoljno revolucionarno da promijeni vaš život, kao i život vaših najmilijih, a dostupno je svakome. To je tema sljedećeg teksta.

Previous

Psihologija oko nas 3

Next

Izbori 2011, 2. dio: glasajte za sebe!

4 Comments

 1. Vitez od Vrapča, odlikovan ordenom Laze Lazarevića

  Ne slazem se sa onim pod tackom 2.
  Droga se moze slobodno prodavati ako se profit podeli sa politicarima – videti industriju alkoholnih pica i duvana. Tu bih pribrojao i reklamnu industriju za reklamiranje potrosackih kredita (istina, sad vec pomalo upokojenu).
  A sto se silovanja tice, savremena drzava je sagradjena na tome, samo sto se ne uteruje u polni organ,nego u zdrav mozak.
  Sve se moze kad se hoce, hehehe.

 2. Martina

  @Slaven, jedva čekam sljedeći tekst!
  @Vitez od Vrapča :-DDDDD

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén