Vrag je donio šalu

sukob

Zašto premlatiti nasilnika

U pravoj maniri osvetnika iz filmova Charlesa Bronsona, Miroslav Tomašević je premlatio huligana koji je nekoliko dana ranije istukao njegovog sina. Dječji psihijatar Nenad Jakušić tvrdi da bi se zrela, stabilna osoba u toj situaciji trebala obuzdati. Ne slažem se s njim.

Dijete Đure Blaževića su u listopadu pretukla tri idiota. Jedan od njih je optužen za ubojstvo Luke Ritza, što znači da je već nasilnik od karijere. Jučer su nepoznati počinitelji oteli i opljačkali djevojčicu. Miroslav Tomašević je za svoj čin očajnika osuđen, a njegova žrtva nije.

Svakim novim slučajem besmislenog zlostavljanja mladih ljudi ova nam država šalju jasnu poruku: gledajte u pod, ako vidite nasilnike krenite u drugom smjeru i molite se Svevišnjem da vam pomogne jer mi nećemo.

Dr. Jakušić ispravno tvrdi da bi zrela osoba trebala znati da nasilje ne rješava stvar i da bi takve situacije trebale rješavati institucije. Njegova greška je u tome što nedovoljno vrijednosti pridaje vanjskim okolnostima.

Ispravnije bi bilo reći ovako. Zrela osoba je ona koja prije nego što nešto učini ima dovoljno samokontrole da stane i razmisli. S jedne strane želi premlatiti huligana, a s druge strane zna da je to nadležnost policije i sudstva. Ali zrela osoba ne staje na tome.

Sljedeći korak je razmisliti koja je vjerojatnost da će zrelo i društveno odgovorno ponašanje rezultirati odgovarajućom nagradom. Ako se može očekivati da će nasilnik proći nekažnjeno, da će unesrećiti nekog drugog i da će se s vremenom u društvu graditi atmosfera straha i nasilja, može se donijeti samo jedna ispravna odluka. Nasilnika treba umlatiti na bilo koji način.

Miroslav Tomašević je heroj, a ne kriminalac.

Previous

Taylor Mali – izgubljena vještina govorenja s uvjerenjem

Next

Tjedan u psihologiji

4 Comments

 1. Johnny Bravo

  Bravo, imas pravo, svaka cast Miroslavu!
  Kad bi drugi radili tako onda bi se smanjilo nasilje medju teenagerima.
  Kad ne bi imali kretenski zakon koji nasilnicima omogucava da setaju nekaznjeno nakon sto nekom polome kosti, onda ne bi bilo potrebno posezati za osvetom, no kako nam drzava odbija vrsiti svoj posao, ne preostaje drugo nego uzeti palicu u svoje ruke, kao sto smo ’91 uzeli i vatreno oruzje.

 2. Crnjak

  Nisu ni budisti što su nekad bili. Ovaj svijet ide u…

  • Slaven Hrvatin

   … bananu (da se poslužim političarskim rječnikom).

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén