Vrag je donio šalu

Znanstvenici protiv slobode medija

Tportal je objavio bombastični članak pod naslovom “Pseudoznanost je opasna baš kao i rasizam”, u kojem britanski savjetnik za znanost John Beddington tvrdi da je pseudoznanost štetna za čovječanstvo te da je treba tretirati kao sustav mržnje i netolerantnosti.

Ovo je nešto sasvim novo. Kroz stoljeća smo imali razne oblike vjerskog fundamentalizma, a u 21. smo stoljeću došli na sljedeću razinu ludosti. Sada imamo i znanstveni fundamentalizam.

Profesor doktor

Prof.dr.sc.wtf. Davež Tlačić (kairosi/flickr)

Ta bombastična izjava nije samo pogrešna već i glupa. Rasizam ili homofobiju lako možemo prepoznati kao štetne i zlonamjerne pojave jer oni imaju prepoznatljive mete: ljude koji su drugačiji izgledom ili načinom života. Ali kako ćemo prepoznati dilera pseudoznanosti? Osim ako prodaju lijekove koji uspješno tretiraju sve od ćelavosti do karcinoma, dobar dio ljudi koji zagovaraju fenomene kao što su duhovno iscjeljenje ili utjecaj punog mjeseca to ne čini iz zle namjere.

Beddington ne vjeruje u nijanse sive. On otvoreno poziva da u odnosu prema pseudoznanosti “budemo puno netolerantniji”. Ono što lukavo ne navodi je kako točno to misli postići. U svaku novinsku redakciju staviti dežurnog znanstvenika koji će cenzurirati bedastoće? Oformiti odbor za provjeru sadržaja novina? Proglasiti promicanje pseudoznanosti krivičnim djelom?

Ubrzo nakon što bi uspostavili sustav čišćenja pseudoznanosti iz medija, oni koji ga kontroliraju počeli bi ga zlouopotrebljavati. Ne bi se cenzuriralo samo očite ludosti već i ideje koje imaju temelja, ali ne odgovaraju interesima politike ili članovima nadzornog odbora. Znanstvenici bi bili u iskušenju ne dopustiti objavljivanje otkrića kolegama koje smatraju konkurentima ili čije ideje ne odobravaju. Ljudima su podjednako normalne iracionalnost i zavist.

Stvarni problem Johna Beddingtona i njegovih kolega nije pseudoznanost već prezriv odnos prema medijima. Kada bi naučili kako oblikovati svoje ideje na pitak i popularan način, vrata medija bi im se otvorila. Pomoglo bi i kada se ne bi prema novinarima odnosili kao prema kretenima.

Previous

Pendrekom po zdravom razumu: senzacionalan uspjeh akcije “Đanki”

Next

Kako prosvjedima srušiti dušmansku vlast

2 Comments

  1. Znanost sve više postaje jednako dogmatična i fanatična kao i religija. Šteta.

  2. Baš sam napiso sličan post prije kojih deset dana na tu istu temu.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén